DENIZ ZEMBO - INTERVJU

 

Zagreb, 17.09.2013

 

Deniz Zembo, prvi hrvatski MasterChef, kuharom je postao sasvim slučajno. Nakon srednje škole odlučio je otići u London učiti jezik, no ostao je tamo deset godina. Ondje se zaposlio u jednom restoranu i radio kao ispomoć u kuhinji. Završio je elektrotehničku školu, no uskoro je postao menadžer u ugostiteljstvu i shvatio koji je njegov pravi životni poziv.

 

“Iako je sve počelo radom u restoranu, na kraju sam imao vlastiti sandwich bar. Nakon toga vratio sam se u Hrvatsku, a sav novac uložio u franšizu od McDonaldsa“ – priča Zembo. Zatim se upustio u novu pustolovinu te je tako nastao Le Mandrać. Spoj jednostavnosti i inovacije u mediteranskoj kuhinji ostavio je prepoznatljiv pečat u Zembovoj kuhinji. Nema jela koje ne voli kuhati. No, ipak, najdraže mu je pripremati "novu fritaju s kvarnerskim škampima, tartufima i divljim šparugama". Njegovu kreativnost u osmišljavanju i prezentaciji jela prepoznali su i stručnjaci iz gastro-vodiča Gault Millau. 2010. godine Le Mandraću je pripalo prvo mjesto kada je osvojio visokih 17 bodova od mogućih 20. Njegovo jelo "nova fritaja s kvarnerskim škampima, tartufima i divljim šparugama" ocijenjeno je s 19 bodova (od mogućih 20) te proglašeno najinovativnijem jelom u Hrvatskoj. To nije klasična fritaja, već jelo koje se ne jede vilicom, već žlicom. Zembo kaže da je prezadovoljan uspjehom Le Mandraća, no također napominje kako se sve više rade jednostavna jela zbog recesije koja vlada u svijetu. Stoga uglavnom prevladavaju rižota, pašte i druga jednostavnija jela. „Kako bismo preživjeli, sve češće radimo jednostavnija, jeftinija jela. Recesija je, ljudi nemaju novca. No, imam super tim koji radi u Le Mandraću. Često zapošljavamo nove mlade ljude, a ja sam im majstor kuhar. Također, ponosan sam na našu suradnju s ugostiteljskom školom u Opatiji“- kaže Zembo. No, osim Le Mandraća, Zembu su mnogi zapamtili kao prvog hrvatskog MasterChefa. Kaže da mu je to bilo fenomenalno iskustvo, kojeg se rado sjeća. Jedino mu je malo žao što se u oglednom dijelu borio protiv Roberta, za kojeg kaže da je jako drag i da je on trebao pobijediti. Osim MasterChefa, sudjelovao je i na brojnim drugim natjecanjima, poput San Sebastiana 2009. godine te Udina 2006. godine. Kuhao je i predsjedniku Ivi Josipoviću te prethodnom Stipi Mesiću kada su primali svoje goste. Uz to, Zembo je 2010. godine osvojio treće mjesto na natjecanju u pripremanju jela na jednom od najvećih svjetskih gastronomskih sajmova, španjolskom Lo mejor de la gastronomia u Alicanteu. Osim Le Mandraća, Zembo vodi i kuhinju novootvorenog hotela Amfiteatar iznad Karoline, kao i tratoriju Rivas u Rijeci. Kaže da nezgoda u kuhanju nema, iako se svakome koji put dogodi da mu nešto zagori, no to nije najveći problem. „Kad ti nešto zagori, to nije problem, svakome se dogodi. Problem je kada ti prestane raditi jedno kuhalo na kojem moraš skuhati obrok za 30 ljudi“- navodi Zembo. Na ekstravagantnoj večeri Festivala okusa priprema nam pravu poslasticu. Pripremat će crni rižoto s bakalarom, koji će puniti crnom lignjom mariniranom u vakuumu u crnilu od sipe. Zatim slijedi krema od paškog sira te emulzija od limete i maslinova ulja. Zembo smatra da je Festival okusa hvale vrijedan festival jer se odvija u velikom broju restorana te svakako približava gastronomsku ponudu Hrvatske i Slovenije brojnim turistima. Kaže kako je Festival okusa dobra promocija za širu regiju te se nada da će se dogodine možda uključiti i ostale zemlje iz regije, poput Italije, Mađarske i slično. Do tada, ne sumnjamo da će nas ovaj kulinarski virtuoz i dalje oduševljavati svojom jednostavnom pripremom i maštovitošću.

 

BIOGRAFIJA

 

Vlasnik i chef restorana Le Mandrać, Deniz Zembo, ujedno je i pobjednik prvog hrvatskog MasterChefa. Iz Banja Luke se 1991. godine uputio se u London učiti jezike no ostao je tamo deset godina. Sve je počelo radom u restoranu, a na kraju je imao vlastiti sandwich bar. Nakon toga vratio se u Hrvatsku. Upustio se u novu pustolovinu te je tako nastao Le Mandrać. Zembinu kreativnost u osmišljavanju i prezentaciji jela prepoznali su i stručnjaci iz gastro-vodiča Gault Millau. 2010. godine Le Mandraću je pripalo prvo mjesto kada je osvojio visokih 17 bodova od mogućih 20. Njegovo jelo "nova fritaja s kvarnerskim škampima, tartufima i divljim šparugama" ocijenjeno je s 19 bodova (od mogućih 20) te proglašeno najinovativnijim jelom u Hrvatskoj. Kuhao je i predsjedniku Ivi Josipoviću te prethodnom Stipi Mesiću kada su primali svoje goste. Uz to, 2010. godine osvojio je treće mjesto na natjecanju u pripremanju jela na jednom od najvećih svjetskih gastronomskih sajmova, španjolskom Lo mejor de la gastronomia u Alicanteu. Osim Le Mandraća, Zembo vodi i kuhinju novootvorenog hotela Amfiteatar iznad Karoline. No, ovaj hiperkreativni chef nije ovdje stao. Nakon Le Mandraća u Voloskom i pulskog Amfiteatra, nova tratorija Rivas smjestila se u Rijeci, na samoj rivi. Spoj jednostavne i inovativne mediteranske kuhinje ostavio je prepoznatljiv pečat u njegovoj kuhinji. Upravo tom svojom jednostavnom pripremom i maštovitošću zasluženo je stekao titulu kulinarskog virtuoza.

 

 

Više o Festivalu okusa na: http://www.festivalokusa.hr