VINSKA LJUBAVNA PRIČA VINITALY

 

Ljubljana, 03.04.2013.

 

Travnja svake godina, se probudi prava vinska bajka, kad u gradu ljubavi, Veroni, otvore vrata velikog i opsežnog sajma Vinitaly.
Ove godine pokreće na nedjelju 7. i završi u srijedu 10. travnja. Slovenske boje će uglavnom zastupati vinari iz Goriških brd, koji s autohtono vrstu rebulu predstavljaju svoju vinsku remekdjelo.


 

Ove godine, već 47. po redu i svake godine bolji i veći sajam vina i alkoholnih pića, se proteže na ukupnoj površini skoro sto tisuća četvornih metara. Svoja vina rastavlja više od četiri tisuća vinogradara i proizvođači iz cijelog svijeta. Prošle godine je sajam posjetilo oko sto pedeset tisuča ljudi, svake godine pa dolaze i više stručnjaka, ugostitelja i ostalih koji imaju znanja o vinu, i gotovo 2.500 novinara iz cijelog svijeta, gladnih i žednih inovacija.

 

Iako to nije tipično za Sloveniju, vinari znaju kako da surađuju. Tako su več drugu godinu pod zajedničkim brandom . “Rebula? Yes!” je slogan, koji krasi crno-žuti štand u lasti desetih slovenskih vinskih majstora, koji će bit još bolje opremljen nego prošle godine.

 

Mužič, Ferdinand, Pulec, Dolfo, Sirk, Simčič i Zanut su oni, koji vjeruju, da je pojava na međunarodnim sajmovima nužnost, i se nadaju na čim više kvalitetnih gosti i izvedenih poslova. Kao zanimljivost: Borut i Mateja Škrlj Kocijančič – Zanut namjeravaju Vinality iskoristiti za konačne dogovore za izvoz vina u daleki Brazil i na sjevernu Švedsku. Slovenska vina cijenu po cijelom svijetu, vinari pa tvrđe da su najbolja tržišta uglaunom Amerika i Azija.

 

Sajam je poznat po svojem izvanrednom rasponu francuskih vina i pjenušaca i također po raznovrsnom repertoaru talijanskog vina. Samo Sicilija, kao vinogradarska regija, je prošle godine rastavila vina i ostale stvari na području velikom kao najveći trgovački center u Ljubljani.

 

Ove godine možemo ponovno posjetiti jednog od najvećih štandova na sajmu – Mionetta, koji je u Sloveniji svaki dan više popularan. Je izrazito ime za Prosecco več od 1887 godine. Doma u prekrasnoj regiji Veneto u Italiji, u središtu regije Prosecco, Mionetto stvara (pravi) odlična vina, koja su uhvaćena u atraktivnima bocama linije MO. Njihov prestižni dizajn i okus stvaraju poseban i neprocjenjiv doživljaj.

 

Sajam je vrijedno posjetiti, otvoren je isključivo za profesionalne sudionike i za odrasle (18+). Obavezna je registracija; ako ste je propustili, bit če dostupna na ulazu. Malo skupa ulazna naknada (oko 50 EUR po danu, više od 100 EUR za sve dane) namjerno sprječava ulaz oportunističkim posjetiteljem, koji bi sve željeli bespaltno. Kultura pijenja na sajmu je na visokoj razini, jer nigdje ne vidite nikoga opijenog, unatoč gužvi pa se lako pokrećete po sajmu.

 

Ako vam ne uspije posjetiti sajma, si svakako možete svaki dan u godini, priuštiti talijansku vinsku priču s Mionettom na web stranici http://shop.restaurantclub.hr/.

 

Anja Bohinc Rupret