USKRSNO GURMANSKO ISKUSTVO

 

Ljubljana, 27.03.2013.

 

Kad se završi asfalt, a ipak se još uvijek vidi do mora i kad je kokoš stvarno domaća, pa makar bila i iz susjednog sela.

 

V Pomjanu, najvišje ležeči vasi Šavrinskega gričevja, sredi slovenske Istre, kjer sta blizu Nova vas in Padna, na drugem hribu pa Korte, kjer je do morja vse polno grmičevja s šparglji, vinogradov z malvazijo in sadovnjakov z belico, tam se ustavi čas in za mizo po istrsko zadiši.

 

Glavna osobina Istrske kleti su autohtona istarska jela, koje mnogi ljudi miješaju sa primorskim jelima. Glavna razlika među njima je da u istarskoj hrani nema riba. Istarska jela temelje na bilju, tjesteninama i mesu.

 

Sva hrana u Istrski kletije pripremljena kod kuće, u domaćoj kuhjinji. Mi, malo razmaženi gurmani uvijek očekujemo, da su tjestenine stvarno domaće, ali tu će vas tjestenine potpuno oduševiti. Bez obzira da li i želite njoke, fuže, raviole, pljukance ili "paštu na iglu" – sve je napravljeno u domaćoj kuhinji. Stalni gosti često umjesto deserta radije naruče dodatni komad domaćeg kruha, maslinovog, kukuruznog ili s ružmarinom, koji miriše u vrijeme praznika, poput Uskrsa, koji je upravo pred nama.

 

Iz Istrske kleti dolazi puno poznatih recepta, koji su se postupno proširili po Sloveniji. Najpoznatije jelo je sigurno "pijani istrijan"- goveđi odrezak sa pršutom i maslinama, za kojeg govore, da je još uvijek najbolje pripremljen baš taj u domaćoj kuhinji. Drugi poznati recepti su "ombola po istarsko" (dimljeni svinjski kare bez kosti), kobasice i pršut, zalito s malvazijom i bjelim tartufom te međunarodno priznato najbolje jelo sa tartufima "ravioli s tartufima" - ravioli su punjeni s tri sira i naribanim tartufima.

 

Vlasnik je sommelier, vina v Istrski kleti su samo autohtone sorte, na maslinovi listi su mnogi istarski biseri, koji jela dopunjuju sa svojim jakim mirisom. Stručnjaci kažu, da je istarsko ulje zbog načina pridobivanja jedno od najkvalitetnijih i uvijek za nijansu svjetlije boje, jer ne oksidira prije hladnog prešanja, za razliku od ulja s otoka, gdje masline prije stiskanja namoče u more.

 

Svake godine krajem travnja, se odvija u okolici višednevni kulturni, obrazovni i gastro festival Šparga fest, u znaku šparoge, tipične mediteranske biljke. Festival okuplja niz događaja, kušanja jela od šparoga, stručnih predavanja i onih za širu publiku, radione o divljim šparogama i mediteranskoj kuhinji. Vrhunac događanja pa je sad već tradicionalna istarska frtalja sa šparogama, koju pripreme u Istrski kleti na Pomjanu i je poznata kao najveća daleko naokolo.

 

Zašto u Istrsko klet Pomjan? Zato, jer je tu jednostavno više nego dobro. Jer se ne podređuju modnim utjecajima, jer su izvorno istarski, domaći, tradicionalni, autohtoni, a što je najvažnije – jedinstveni su. I zbog toga što su kreativni i zbog toga što ovakvih ima malo i zbog toga što ćete moći sa članstvom u najvećoj gurmanskoj grupi kod nas, u Restaurant Clubu, još i uštedjeti novac. Više na www.restaurantclub.hr.

 

Anja Bohinc Rupret