KRAŠKE ELITNE RIBLJE KREACIJE NOVOG VREMENA

 

Ljubljana, 20.03.2013.

 

Apolonia je vjerojatno jedna od najboljih slovenskih ribljih restorana, njezin kulinarski put je jasno zacrtana linija čistih ukusa, kulinarske filozofije, koja se napaja kod najboljih.

 

Šmarje su nedaleko od Sežane prema Štanjelu; gostionica stoji na desnoj strani puta i več na prvi pogled sakriva krasan ambient. Obavezna je rezervacija.

 

Ponekad je vrijedilo, da bogatiji tršanski poduzetnici posjećuju Apoloniu, malo zbog toga, da bi bili daleko od gradske buke, a malo zbog toga, što se govorilo da daleko naokolo nema boljeg ribljeg restorana. Danas je restoran na svim boljim kulinaričkim kartama, između ostalih u francuskom malom Michelinu, JeunesRestauranteurs d’Europe te u slovenskem i hrvatskem Gurmanskem vodiču 2013, kojeg je izdao največi gurmanski klub u regiji, s više od 30 000 članova.

 

Mlada i elegantna kreativka je Manuela, a kulinarske ideje u kuhinji dnevno ustvaruje mama Marica. Dobavljači su izolski ribari, koji dnevno kreiraju ponudu restorana. Kuhinja temelji na slowfood hedonizmu. Izbor vina je lokalno ali vrlo cjelovito orijentiran. Prevlađaju vinogradarske regije Goriških brda, Vipave, Krasa i pogranične Italije.

 

 

Dio svoje gurmanske radoznalosti smo potješili sa izvrstnim reprezentativnim receptom:

Sastojci: 

18-20 dag sabljarke,

1 kriška prešane pancete,

sol (koriste morsku jodiranu sol iz mlinca ili himalajsku sol firme Kotany),

10 dag patlidžanov,

1 mali krumpir,

1 naranča,

med.

 

Priprema:

Sabljarka

Režanj sabljarke omotamo u prešanu pancetu i ispečemo na žaru na svakoj strani oko 3 minute.

Patlidžane narežemo na komade te ih popečemo na žaru.

Krumpir narežemo na trake i ga popečemo na maslinovem ulju, da postane hrskav ko čips.

Narančin umak

Naranču ogulimo, po želji ogulimoi kriške, i kuhamo u medu, dok masa ne postane homogena i time primjerna za umak.

Tanjur

Popečene patlidžane rasporedimo po tanjuru, sabljarku u slanini složimo na patlidžane te na ribu dodamo krumpirič, kojeg smo netom prije ovlaš posolili. Jelo prelijemo s narančinim umakom s medom. Za mediteranske sladokusce preporučajo dodatni umak s istarskim maslinovim uljem. Jelo ukrasite s svježim ili prženim bosiljkom.

 

In još savjet uz posjet Apolonie? Sa sobom ne zaboravite uzeti Premium kartice RestaurantCluba, jer čete primiti još dodatna iznenađenja i koristi. Više na www.restaurantclub.hr

 

Anja Bohinc Rupret