GOSTIONA KRIŠTOF – PRVA GOSTIONA SA CERTIFIKATOM ORGANSKOG BIO-MENIJA

 

Ljubljana, 13.03.2013.

 

Ako smo još pred desetak godina mislili, da je organski uzgojena hrana samo hir razmaženih pojedinaca, danas to više nije slučaj.

 

"Bio" i "eko" su vjerojatno izrazi koji se najviše koriste u današnje vrijeme. Potražnja za svime što nosi oznaku "eko" , je sve veća, a svijest o prednostima tako označenih dobara, sve snažnija. U kojem restoranu dakle možemo uživati u eko- ili bio- ponudi? Gostiona Krištof u Predosljah blizu Kranja je prva gostiona koja je odlučila stopostotno koristiti ekološki proizvedenu hranu, te je izrazita "bio-gostiona".

 

Gostiona Krištof je odlučila steknuti karakter i specifičnost uz pomoć prvog i jedinog certifikata organskog bio-menija, čiji je ponosni vlasnik od 2004. godine nadalje. U arhivima gostione Krištof, možemo pronaći mnoštvo certifikata, pošto kupuju sve od brašna i mesa do maslačka, od jednako ekološki osvještenih poljoprivrednika.

 

Oznaka "eko" odnosno "bio" predstavlja način proizvodnje, koji je u skladu sa prirodom i čovjekom. Temelji se na ravnoteži sastava tla, biljaka, životinja i čovjeka. Organska proizvodnja ne dopušta korištenje kemikalija, genetsko modificiranih organizama i slično. Za kontrolu nad bolestima, štetnicima i korovima, koriste prirodne metode ( prirodna gnojiva, životinjske vrste koje uništavaju štetočine...). U obzir se uzimaju biološke potrebe životinja, sade se biljke koje su prilagođene klimatskim uvjetima u tom kraju. Broj EKO farmi se svake godine iznova povećuje.

 

Kao gost, prilikom posjeta gostioni Krištof, imat ćete mogućnost velikog odabira hrane organskog i biološkog podrijetla, te iznimno kreativnih i vrlo promišljenih veganskih jela. Usko surađuju s Proorganikom, tvrtkom poznatog slovenskog manekena Alena Kobilica i Karin Ziherl. Mnogo svog vremena posvećuju izboru dobavljača, načinu pripreme te ideji, da hrana prevali što kraći put od poljoprivrednika, ponuđača do tanjura gosta. Posljedice takvog poslovanja su manje zagađenje okoliša, niža cijena, manje utrošene energije, te općenito veći izbor lokalnih namirnica, koje mijenjanju ovisno o godišnjem dobu, četiri puta godišnje.

 

Kod Krištofa ćete piti samo "informiranu" vodu, koja čisti organizam. Vitalizirati (oživjeti) vodu je cilj filtra, koji vodu poboljšava na način da je prikladnija za sva živa bića i to bez dodataka tvari. Izbor vina je jednostavno fantastičan, pošto kao i kod hrane, u tom segmentu ne fali najkvalitetnijih slovenskih vina. Repertoar nudi brojna organskai bio-dinamička vina, možda najzanimljivija među njima su, sve više poznata i popularna, vina ORANŽ, od Mlečnika, Movie i Gravnera.

 

No, čak i ako ste eko-skeptici, možda vas obitelj Boljka, koja namjerava sedamsto godina dugu kulinarsku tradiciju okruniti osnivanjem bio-sela ispod Krvavca uvjeri ukusnim, lakim te inovativnim jelima. U bio-selu će svaka od planiranih pet kuća imati svoj vrt, te će biti samodostatna,a postojat će i mogućnost iznajmljivanja.

 

Gostiona je postala i pravi sakupljač nagrada Eat & Drink Design, koji je glavni događaj prilikom otvaranja Mjeseca oblikovanja. Prilikom zadnjeg predstavljanja, Krištofov put, bio je proglašen višekratnim pobjednikom. Krištofovi su zajedno sa svojim timom, koji je uključivao i dizajnericu Ninu Levičnik, obitelj organskog poljoprivrednika Primoža Krišelj i Daria, kasnije uživali u janjećem gulašu i ajdovim žgancima, koji se u njihovoj gostioni spremaju prema tradicionalnom obiteljskom receptu, koji proizlazi iz gostione u Tupaličah.

 

Uz račun samo pokažite svoju Premium karticu Restaurant Cluba, te nećete imati samo izvrsnu uslugu, već i ugodnosti u obliku popusta.

 

Anja Bohinc Rupret