BEOGRAD ZA GURMANE

 

Ljubljana, 27.02.2013.

 

Beograd, pravo mjesto za sve one koji se vole zabavljati, osim očitog nudi i mnogo drugih iznimnih sadržaja. Kulturni sadržaji, razni sajmovi, na primjer, krajem prošlog tjedna mogli su se pohvaliti najvećim sajmom turizma u regiji Alpe-Adria i u pravom kulinarskom smislu. Srpska kuhinja je poznata po svojim velikim količinama mesa te vilikim porcijama ali se gurmanstvo ni u kom slučaju ne zaustavlja na tome.

 

Ako volite meso, na svoje ćete doći na svakom uglu, hrana je svugdje vrlo ukusna te je odlična kao priprema na dugu noć prepunu zabave i pića sa prijateljima.

 

Srpska kuhinja (i ne samo kuhinja) je nastala pod utjecajem svih kultura koje su utjecale na Beograd tokom povijesti, a grad vam zbog toga nudi restorane sa ponudom okusa Mediterana, srednje i istočne Europe (pogotovo Mađarske). Hrana nije iznimka u pravilu na području Balkana: svi su napravili neko jelo, spremili recept, na vrlo sličan ili čak isti način i nakon toga svi bi željeli raspravljati o tome tko je bio prvi. Bilo da je to šljivovica, pljeskavica, čevapčići, ajvar, sarma ili baklava. Na kraju je bitno jedino, čija je najbolja.

 

Ako želite biti sto posto sigurni, da će restoran nuditi odlično spremljenu hranu, vam za sljedeći put, kad ćete posjetiti glavni grad Srbije, nudimo popis onih restorana, za koje i domačini ali i turisti tvrde da su jednostavno najbolji:

 

1. TRI ŠEŠIRA je vjerojatno najpoznatiji beogradski restoran (posluje od 19.stoljeća), poznat po odličnoj glazbi i atmosferi, gdje rado zalaze i poznate osobe sa medijske i turbo-folk scene, te svi koji bi htjeli osjetiti pravi puls grada. Hrana je tradicionalna te nudi novčaniku pristupačne cijene.

 

2. FRANŠ je jedan od najstarijih restorana sa tradicijom i odličnom ponudom hrane, koja će vaš uvijek iznova dovesti do gurmanske ekstaze. Sastojci su vrlo pažljivo odabrani sa područja cjele regije, a mi preporučujemo da isprobate kajmak, prebranac ili se prepustite morskim jelima, za čiju pripremu svježe namirnice dopremaju čak iz Grčke uz pomoć kombija. I to svakog utorka i petka!

 

3. DIJAGONALA / ZAPLET je vrlo moderan restoran s barom, koji svoje gosti mazi na sofisticiran i elegantan način uz kreativne pristupe spremanja hrane. Osoblje je odlično tehnički potkovano i njihov vinski podrum može ispuniti želje i najzahtjevnijim gostima, potšto nudi vrlo širok izbor različitih vina. Deserti su božanstveni ,a kava je odlična.

 

4. IGUANA miriše na inozemstvo, no za ulazak vam ne treba putovnica. Lokacija uz rijeku podsjeća na more, inventar miriše na New York, jazz glazba se ne vrti već svira uživo te miluje vaše uši. Sve te kombinacije nude novo iskustvo, te vam grad predstave u nekom sasvim novom svjetlu. Predlažemo Vam da stol rezervirate malo dalje od pozornice. Restoran je omiljeno okupljalište estrade, a hrana vas mazi uz pomoć mediteranskih tonova sa daškom Dalekog Istoka.

 

5. LORENZO I KAKALAMBA je nesvakidašnji i neobičan restoran sa iznimno dobrom hranom koju hvali svi mještani, te nudi ekstravagantan ambijent, koji će impresionirati svakoga. Rezervacija je obavezna barem nekoliko dana prije, posebno krajem tjedna, pošto je restoran stalno pun.

 

6. BEIRUT CAFE je odličan restoran za ugodne obiteljske večeri gdje će vas prihvatiti u orijentalni pun gostoprimstva. Nude ponešto za sve ukuse, po pristupačnim cijenama. Za početak preporučujemo Array, izvornu libanonsku rakiju i desert na kraju „libanonske noći“. Otvoreni su svaki dan osim utorkom.

 

7. VILLA MASKA će vas najprije impresionirati s mješavinom afričkog i indijskog ambijenta sa zidovima prepunim maskama, a nakon toga i dobrim i ugodnim društvom te odličnom ponudom ručkova ili večera. Poznati su po tjesteninama, karpaču i mesnim specijalitetama. Slobodno ih pitate za dnevne specijalete, koji nisu na jelovniku, bit ćete oduševljeni.

 

Uz hranu, uvijek dobro paše i čašica vina; preporučujemo vam crnogorski VRANAC, koji slovi za najbolju sortu vinograda Srbije i Crne Gore. Nama omiljen je VRANAC Pro Corde, proizvođača "Plantaže 13. Jul" .

 

Anja Bohinc Rupret