SAJAM OKUSA, NAJBOLJI PIZZA MAJSTOR I PIĆE KOJE ĆE ZADOVOLJITI SLOVENCE

 

Ljubljana, 20.02.2013.

 

Sedmi međunarodni profesionalni sajam gastronomije , pića, kave, slastica, pekara i hotelijerske opreme je prošlog tjedna u Ljubljani na „Gospodarskem razstavišču“ ugostio 1. Prvenstvo Slovenije u izradi pizza te pizza školu. Time je prviput u Sloveniji odabran najbolji nacionalni pizza majstor. Petnaest prijavljenih natjecatelja moralo je donijeti vlastito, prethodno kod kuće spremljeno tijesto, pošto je baš to prema mišljenju talijanskih pizza majstora, najvažnija dodana vrijednost koja čini pizzu dobrom. Glavnu nagradu za pizzu margeritu pokupio je Alen Mom, član Picerije Mom iz Miklavža u Štajerskoj.

 

Pizza je iznimno zanimljivo jelo, koje poznajemo i volimo baš svi. Neki vole deblje tijesto, drugi potpuno tanko, neki vole bogato spremljenu pizzu, dok neki vole jednostavnost i ne vole pretjerivanje namirnicama. Poznajemo mesne, vegetarijanske i voćne pizze. Potonje su posebno zanimljive za djecu i sladokusce. Koja pizzerija je najbolja?? Vjerujemo da svatko ima svoju najdražu i omiljenu pizzeriju. Mi volimo izaći u Divaču, gdje se nalazi pizzerija Etna u kojoj su „brkinska“ i „jesenska“ pizza tako odlične i zanimljivog oblika da nas uvijek iznova razvesele. A što je najbolje?? Uz članstvo u Restaurant Clubu, još vas toplije ugoste, a pripada vam i 15-postotni popust.

 

U okviru sajma, također se odvijalo i već 3. Po redu Slovensko prvenstvo u proizvodnji sladoleda, gdje su se slastičari natjecali u mnogim kategorijama. Za vrijeme natjecanja, posjetitelji su mogli uživati u svim temama i tehnikama slastičara; od kremnih sladoleda do deserata sa sladoledom. Također su mogli vidjeti različite dekoracije torata i izradu kremnog sladoleda za „finger food“. Natjecatelji su se posvetili i oboljelima od celijakije, te se je mogla vidjeti prezentacija izrade pizze bez glutena. Srijeda je bila posvećena predavanjima o zdravi prehrani za obitelji, majke, kuhare i djecu.

 

Restaurant Club, najveći gurmanski klub u Sloveniji je na sajmu zadivio svojim impresivnim štandom i bogatom ponudom. Klub, koji objedinjuje slovensku i hrvatsku kulinariku, hedoniste i gurmane, stvara zanimljiv koncept međunarodnog gurmanskog turizma, pošto članstvo vrijedi po cijeloj Sloveniji i Hrvatskoj. Za sve poslovne ljude, koji možda putuju u hrvatsku prijestolnicu, ponuda kluba zanimljiva je već i sada, a za sve ostale otprilike od 1.maja nadalje (ako ne i prije), pošto je iznimno dobro pokrivena i hrvatska obala. To znaći da na hrvatskoj obali gotovo da nećete moći mjesto, gdje uz predočenje njihove kartice ne biste imali popusta do 25%. I to sve u dobrim, odličnim i najboljim restoranima sve do Splita.

 

Sajam okusa je bio domaćin i sajmu VINO. Na tom ste sajmu mogli isprobati sve od lokalnih, do talijanskih vina. Puno interesa pobudila je atraktivna crveno-naranđasta mješavina Aperola i talijanska Prosecco vina, nazvana II'Spritz, Mionetto marke. Iznimno popularna mješavina vina u Italiji, Americi i Njemačkoj, a u posljednje dvije godine također bolje poznata mješavina vina i ovdje u Sloveniji. Slovence je uvjerila bojom, lijepom bocom, a posebno jednostavnošću voćnog, ali vrlo osvježavajućeg okusa. Vino će biti najbolje ,ako je dobro ohlađeno uz pomoć drobljenog leda, servirano u čaši za bijelo vino sa komadićem voća, obično naranđom te po želji i slamčicom.

 

Tematski sajmovi definitivno zbližuju ljude, poslove i razne ideje. Radujemo se sljedećim sajmovima: prvi veliki međunarodni sajam kod nas održavat če se već na proljeće, te će na tom sajmu sudjelovati oko 350 restorana diljem Slovenije.

 

Anja Bohinc Rupret