GURMANSKI SPECIJALITETI U MILANU

 

Ljubljana, 13.02.2013.

 

Svjetska prijestolnica mode i kulture vrlo je bogata i u kulinarskom smislu. Merano festival, koji već 21. Godinu za redom organizira najsofisticiraniji talijanski Food&Wine festival; na proljeće u Rimu, u Balzanu na jesen , te zimi u Milanu već je druge godine za redom domaćin pomno odabranim proizvođačima te dobavljačima vina, sireva, salama, piva. Ugošćuju i kuharske majstore iz najboljih kuharskih emisija. Milan se može pohvaliti sa čak 11 restorana sa Michelinovim zvijezdama i bezbroj manje poznatih restorana.

 

Pod dirigentskom palicom osnivača ovog festivala, gospodina Helmuta Koecherja, na festivalu se predstavljaju samo najekskluzivniji i najelegantniji restorani uz odabrana vina i ponudu hrane. Svi izlagači naime, na festivalu mogu sudjelovati samo u primjeru da su izričito pozvani sa strane organizatora. Lijepo je susresti i slovenskog vinara, kao prvog na tako prestižnom festivalu. Movia je inspirirala talijanske posjetitelje sa Purom, Lunarjem te njegovom kolekcijom poznatih vina- crvenih, kao i bijelih. Od tristo izlagača, najviše se isticala vinogradarska regija Veneto, posebno Valdobbiadene, malim,okusom iznimno bogatim i sofisticiranim vinima PROSECO.

 

Mionetto , najveći regionalni proizvođač proseca, poznat je po največem udjelu u prodaji proseca u Ameriki, Austriji, Njemačkoj, Italiji... Usprkos velikim količinama vina, svojom se kvalitetom može uspješno mjeriti sa malim vinarima, skromnijih količina. Njihov asortiman MO linije, koja krasi izlog Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, može uvjeriti i najzahtjevnije ukuse. Mionetto Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG je njihovo najprestižnije vino, odabranog grožđa ubranog u vinogradu s najboljim položajem. Mionetto MO Treviso DOC je admiralski brod ovog proizvođača, te najprodavaniji proizvod s druge strane oceana, možda zbog ugodne svježine, voćnog okusa i izuzetno elegantnih mjehurića koji upotpune okus ribljih jela, sireva, hladnih narezaka i mesa. To je vino ujedno i idealan dodatak uz sushi. Odličan aperativ iz Mionetta, čuveni Sergio MO, uvijek je dobrodošao, pošto izvrstno odgovara delikatnim jelima kao što su kamenica, jastog i škampi, zbog svoje nježne kiselosti i osvježavajućih mjehurića.

 

Zapanjujuću prezentaciju pripremila je vinarija Khareba iz Gruzije. Gruzijska poslovica kaže da je vino mlijeko za starije, balzam za odrasle i vodič osobama koje uživaju u kulinarici. Povijest njihove proizvodnje vina datira 8000 godina u prošlost, što ih čini jednim od prvih Europljana koji su starali vino u amforama. Organizator i kustos festivala se 1989. Godine u Bordeauxu zaljubio u francuska vina, što se moglo razabrati u prisustvu prekrasnih, ne svjetski poznatih, ali profinjenih i nevjerovatno inspirirajućih šampanjaca.

 

Paolo Marchi, osnivač Identita Golose- prvog međunarodnog kongresa kuhara i slastičara u Londonu, New Yorku i San Marinu, te autor gurmanskih vodiča Ristoranti d'autore di Italiana, Europa e Mondo, koji izlaze već šestu godinu zaredom, je Merano festivalu udahnuo iznimnu kulinarsku priču. Najbolji kuhari Milana te okolnih područja predstavljali su svoje vještine u kuharskim emisijama te natjecanjima i stvarali nevjerovatne umjetnosti uz uporabu osnovnih i ekstravagantnih namirnica, mesa , ribe.. Ujedno su spremali i nevjerovatne deserte.

 

Milan je zapravo mjesto koje nudi iznimne okuse. Sa svoja tri restorana, ocijenjena sa dvije Michelinove zvjezdice, te osam restorana sa po jednom zvjezdicom nudi iznimno širok izbor prefinjenih okusa. Raspon cijena za zapravo prilično realan. U jednoj od najkreativnijih kuhinja u centru Milana, u restoranu Al Pont de Ferr sa jednom zvjezdicom i jednom vilicom, koja označava ambijent i ukazuje na činjenicu da je vrlo jednostavan, odvojit ćete 70€ po osobi za čudesno kulinarsko putovanje od sedam slijedova. Nećete požaliti niti lipe.

 

Govori se, da u proljeće možemo očekivati barem jednog od tih iznimnih kuhara i u Sloveniju, na predstojećim kulunarskim festivalima.