RestaurantClub u posjeti - Restoran Špajza

 

Ljubljana, 03.10.2012.

 

Dobitnica priznanja Gault Millau 2012 Slovenija, spomenuta u rasprodanoj knjizi »1000 places to see before you die« (2011), pobjednica prema procjeni gostiju, u natječaju za najbolji restoran u Ljubljani u Trip Advisor-u i jedan od najboljih restorana s međunarodnom kuhinjom prema izboru brenda Ljubljanske kvalitete. 


 

Priznajem, da prije posjete tog malog lijepog restorana u Staroj Ljubljani, točnije na Gornjem trgu 28, o njemu nisam puno znala. Ali sam među rijetkima, jer sigurno o tom malom kulinarskom dragulju znaju puno više reći stranci, koji svakodnevno ostaju pred vratima, ako nisu rezervirali stol, jer je restoran jednostavno svakodnevno prezauzet.


Sve je započelo 2004. godine, kada su Erik i Petra Sorbara, brat i sestra, preuzeli vođenje restorana. Erik, koji je danas glavni šef u kuhinji i onaj, koji svakodnevno bira svježe sastojke za kuhinju, je kuhanje nasljedio od majke, koja je bila izvrsna kuharica, dok je Petra, diplomirana sociologinja, iskustvo od 15. godine nakupila u posluživanju, a danas rado pomaže posluživati u restoranu, ako je trebaju, a sama je s godinama postala i veliki poznavatelj vina. Petra ponosno govori, da su svaku godine sve uspješniji i prepoznatljivi i da različita kvalitetna priznanja, prvenstveno strana, primaju putem pošte, jer oni sami ne sudjeluju u natjecanjima, niti objavljuju u novinama. Mišljenja su, da se kvaliteta sama hvali, što je u njihovom slučaju istinito. 


Restoran Špajza je mali, šarmantni restoran, starinskog izgleda i vrlo romantičan. Hrana je klasična mediteranska, mješavina talijanske i brdske kuhinje, što znaći, da ćete uživati u širokoj ponudi svježe ribe, a ako vam više miriše meso, isto tako ćete uživati u vrlo kvalitetnoj ponudi mesa. Naravno da su se pobrinuli i za vegeterijance, koji će moći uživati u nekoliko kombinacija sezonskog povrća, svježih gljiva i domaće tjestenine. Gosti su uglavnom stranci, koji za Špajzu uglavnom saznaju preko stranih online stranica i odličnih referenca, a isto tako ovdje zalaze poslovni ljudi, koji su naviknuti jesti kvalitetno i ukusno.


Dakle, Petra i Erik se drže slogana Prva je kvaliteta, što znači, da u Špajzi neće na svoje doći ljubitelji friteze, pomfrita i bečkog. Ali ćete zato uživati u Špajzinoj ždrjebetini s tartufima ili crnom rižotu od sipe odnosno u hobotnici u tavi s povrćem, što je samo nekoliko specijaliteta iz njihove bogate ponude. Jelovnik mjenjaju prema godišnjem dobu, najmanje tri puta godišnje, tako da vam uvijek posluže svježu, sezonsku hranu, dok svoj degustacijski jelovnik mijenjaju češće te vas na taj način uvijek iznenade s nečim novim. Degustacijki jelovnik, riblji ili mesni, je veliki hit u Špajzi, jer vam daje mogućnost, da kušate više različitih specijaliteta u jednoj večeri i to po pristupačnoj cijeni, jer ćete za dva sata maženja, u okviru kojih će vam na stol donijeti pet različitih jela, izbrojati 35€. Specijalitet u Špajzi je i njihov domaći kruh, smotan u male bombice, koje peku dva puta dnevno, a često se sastoji od neobičnih sastojaka i okusa. Tako se može dogoditi, da će vam na stol donijeti kruh s lišćem ruža, zatim s pečenim lukom ili heljdin kruh s ružmarinom, zatim s estragonom… Izvrstan je i kruh s pršutom i teranom, a u jedan od najegzotičnijih spada i kruh od sipine inke, koji je jako specifičan i na pogled, jer djeluje kao ugljen. Isto tako rade domaće njoke, sa sirutkom, zatim karpače i paštetice, a ponosno priznaju da ni jedan umak ni domaća slastica ne sadrže brašno. 


Petra je također odgovorna za činjenicu, da se uz izvrsnu hranu posluži i dobro i ukusno vino. Ponosno kaže, da poslužuju isključivo slovenske vinske brendove, jer su mišljenja, da je strancima potrebno predstaviti naša vina, koja su u svijetu poznata kao jedna od najboljih. Vinski brendovi u Špajzi su uglavnom iz zapadne Slovenije, iz Goriških Brda, Kopra i Krasa, a nedavno su počeli surađivati s vinarom Verus iz Štajerske, koji se pobrinuo za bolji izbor ponude poluslatkih vina, koja uglavnom piju predstavice ženskog spola. Isto tako pokušavaju dati priliku malim, još neprepoznanim vinarima, koji su pomoću njih u Sloveniji, posebno u inozemstvu, postali prepoznatljiviji. Svi vinski brendovi, uz butelje, nude i čašu, tako da uz svako jelo možete kušati novo vino, a još bolje je, da to prepustite osoblju, kako bi vam preporučili kapljicu vina, koja najbolje ide uz naručenu hranu. 


Pristup restoranu, koji po zimi može primiti oko 100 gostiju, a ljeti zbog ljetnog vrta još 70 više, je ograničen, posebno za one, koji se vole dovesti do restorana autom. Otkad je Gornji trg zatvoren za konje od čelika, je to nemoguće, ali se vlasnici zbog toga ne opterećuju, jer zbog mjesne politike, gastronomski dragulj nije ništa manje posjećen. Samo nekoliko minuta dalje možete naći parkiralište i garažu i kažem vam, da je šetnja po staroj Ljubljani iznimno romantična i savršena predigra, prije nego vaše nepce kuša probrane specijalitete koje nudi Špajza. 


Špajzu preporučujem svima onima koji cijene kvalitetu, koji su u srcu gurmani i uživaju u klasičnoj sredozemnoj, mediteranskoj hrani. Sa sobom možete povesti i svog pasjeg prijateljam koji će raditi društvo zlatom retriveru Lilu.


Ljubljana nudi mnogo dobrih i kvalitetnih restorana, ali se čudim, kako to da ih mještani ne poznajemo dovoljno dobro i u njih češće zalazimo. Već dugo vremene ne vrijedi mit, što je kvalitetno, je također (pre) skupo. Upravo iz tog razloga vam iskreno preporučujem Špajzu kao vašu sljedeću kulinarsku destinaciju, gdje ćete uz pristojno i nasmijano osoblje, dobiti i stručni opis hrane i vina te uživati u dobroj kapljici i pristojnim cijenama. 


Hrana, koju smo kušali u Špajzi:

Pozdrav iz kuhinje:
Domaći kruh s pečenim lukom i biskvit od parmezana s namazom od tune

Riblji degustacijski meni:
File lista s kandiranim višnjama, jagodama i zelenim paprom; Vino:Žuta rebula, Ferdinand (2010)
Jakobljeve kapice na pjeni od špinata i gljive na žaru; Vino: Pinela, Batič (2004)
Rižoto s šafranom, rakovicom i svježom rajčicom; Vino: Rose, Jakončič (2011)
File kovača s mediteranskim povrćem i pireom od limuna; Vino: Plavi pinot, Dolfo (2009)
Marinirana kruška sa sladoledom

Mesni degustacijski meni:
Pašteta od divljeg zeca; Vino: Sauvignon, Movia (2010)
Gljive s jajima i svježim biljem; Vino: Burja Bela, Burja (2009)
Domaći ravioli s vrhnjem od lisičarki,pinjolima i brusnicama; Vino: Barbera, Saksida (2007)
Teleći medaljoni s bosiljkom, konjakom na pireu mlade zelene; Vino: Ferdinand, Četrtič (2006)
Jogurtova torta od limuna